Процес створення нових препаратів є досить складним. Необхідно провести всілякі клінічні випробування, зареєструвати препарат. В результаті з моменту отримання молекули активного компонента і до виходу першої партії у продаж проходить близько 10-15 років. Всі процеси розробки вимагають від виробника безлічі витрат, тому оригінальна продукція відрізняється високою вартістю. Однак з часом на сучасному ринку з'явилися не менш ефективні аналоги – дженерики, що відрізняються вигідною вартістю.

Особливості популярних дженериків

Спочатку важливо дати раду тому, що таке дженерики. Під цим поняттям прийнято розглядати препарати, для яких виробник використовував уже перевірену формулу та рецепт – однакову якість, кількість активних компонентів, як і у випадку з оригінальною продукцією. Обов'язковою умовою є висока ефективність дженерика, який має надходити у продаж у однаковій лікарській формі, як і оригінальний препарат.

Як тільки було винайдено молекулу активної речовини, компанії видається патент на 20 років. По завершенню патенту решта компаній можуть займатися виробництвом і реалізацією дженериків.

Незважаючи на те, що у складі дженериків застосовують однакові активні речовини, вплив на організм може трохи відрізнятися. Це можна пояснити двома найпоширенішими причинами:

  • Склад допоміжних компонентів. З їхньою допомогою вдається забезпечити певну форму для таблеток, капсул, консистенцію мазі, гарантувати оперативний процес розчинення та багато іншого.
  • Якість використовуваної сировини. У всіх субстанціях міститься конкретний відсоток домішок, кількість яких впливає на дію готового препарату.

При цьому аналоги також піддаються численним випробуванням з метою довести їхню ефективність, яка буде еквівалентною оригінальним лікам.

Чому вартість дженериків суттєво нижча?

Спочатку варто відзначити, що демократична вартість дженериків обумовлена тим, що компанія-виробник не витрачала зайві кошти на винахід ліків, а скористалася вже давно перевіреним рецептом. Адже одним із найскладніших і найдорожчих етапів є саме перевірка готового продукту на безпеку, ефективність.

У вартість також включено і допоміжні інгредієнти, що були задіяні у процесі виробництва. Вони допомагають надавати форму кінцевого продукту, пов'язувати головний інгредієнт.

Серед таких допоміжних компонентів зазначають:

  • Ароматизатори та барвники натурального походження.
  • Магнію стеарат.
  • Кукурудзяний крохмаль.
  • Моногідрат лактози.
  • Кремнію діоксид та інші.

Більшість дженериків надходять на українські ринки з Індії, Китаю. Зниження остаточної вартості препаратів-дженериків – результат оптимізації витрат на податки, зменшення кількості людей, задіяних у процесі виробництва.

Чому люди обирають дженерики?

Відповідь на це питання досить проста і дуже банальна: більшість покупців віддають перевагу дженерікам через їхню вигідну вартість. Адже процедура реєстрації аналогів оригінальних препаратів вважається максимально простою та швидкою. Саме цим і обумовлена доступність дженериків.

При цьому кількість дженериків на сучасному ринку регулярно зростає. Найпоширенішими та найбільш затребуваними вважаються такі:

  • Препарати, які активно впливають на обмін речовин, на роботу ШКТ в цілому.
  • Препарати призначені для лікування серцево-судинних захворювань.
  • Препарати підвищення потенції в чоловіків, відновлення сексуальних бажань в жінок.

Враховуючи високу ефективність дженериків, їхній список постійно поповнюється, а на ринку з'являється безліч нових препаратів-аналогів.